Tájékoztatás

 


2020.01.13.

Tájékoztató fagyásveszélyről

 

     


Figyelem fagyásveszély!

Tisztelt Felhasználóink!

Közös érdekünk, a fagy által okozott anyagi károk, valamint az elfolyt ivóvízből fakadó többletköltségek megelőzése. A fagy elleni védelem az 58/2013. (II. 27.) Korm. rendelet szerint a Felhasználók kötelessége, de egyben érdeke is, hogy komoly károk ne keletkezzenek otthonukban.
Kérjük, javaslataink figyelembevételével tegye meg a szükséges intézkedéseket!

Rendszeresen ellenőrizze vízmérőaknáját
– Rendszeresen ellenőrizzék, nincs-e víz az aknában, és emellett figyeljenek arra is, hogy a vízmérőakna fedele mindig lehajtott állapotban legyen!
– A fagy leginkább az épületen kívül elhelyezett, a csupán néhány milliméteres vaslappal fedett vízmérőaknákban lévő vízmérőket veszélyezteti, ezért ezek védelme különösen fontos. Ebben az esetben biztosítani kell az aknafedlap tökéletes illeszkedését, törött vagy hiányzó fedlap esetén annak pótlását.
– A pincékben elhelyezett vízmérők védelme érdekében mindig ellenőrizzük a pinceablakok épségét, zárhatóságát és szigetelését.

A megfelelő szigetelés
– A fedlapot a födémmel együtt egybefüggő takarással kell ellátni, mely könnyedén elmozdíthatónak kell lennie.
– Biztosítani kell a vízmérőakna belső felületének szigetelését.
– Az aknában lévő szerelvények szigetelése is igen fontos. Lehetőleg minél nagyobb takarást készítsünk, mert a kilógó fém alkatrészek igen jó hővezetők.
– Szigetelésre nedvszívó anyag használatát nem javasoljuk.

További fontos tudnivalók
– A kerti csap víztelenítését télen minden esetben szükséges elvégezni a téli elzárón – más néven fagycsapon – keresztül. A vezetékben lévő víz ilyenkor az ürítő szelepen keresztül távozik, mely elszivárog a talajba, így a felszínen húzódó vezetékszakasz vízmentessé válik.
– Télen a nem lakott épületek – hobbik, nyaralók, hétvégi házak – fagy elleni védelmére a legbiztosabb módszer az épület víztelenítése.

Köszönjük, hogy gondoskodik a fagyások megelőzéséről!

%d blogger ezt szereti: